Nidum: Interieurinspiratie voor iedereen

Grave

Eind vorig jaar openden de deuren van Nidum. Nidum, Latijn voor ‘nest’ is een ware broedplaats voor (interieur)inspiratie. Een beleving op het gebied van lifestyle, kunst, design, interieur en gastronomie. Aard Keijser en Lonneke van der Weyden, eigenaren van interieurbedrijf Keijser&Co, maakten hun ‘Nidum droom’ waar in het Arsenaal in Grave. Lonneke neemt ons mee voor een tour in een interieur walhalla voor professional en consument. Want Nidum is een dagje uit voor iedereen!

Nidum house of inspiration

Aard en Lonneke waren voor interieurbedrijf Keijser&Co op zoek naar een pand voor een groter magazijn en kantoor. “Eigenlijk waren we al bijna klaar met een nieuwbouwpand in Nijmegen,” vertelt Lonneke. “De tekeningen waren zo goed als klaar. Toen maakten mensen ons attent op het Arsenaal in Grave. Aard en ik zijn gaan kijken en waren meteen verkocht. De monumentale details, de sfeervolle uitstraling en de bijzondere ruimtes winnen het natuurlijk met gemak van een nieuwbouw pand! Het was wel te groot voor alleen een showroom voor Keijser&Co. Zo ontstond al snel het idee voor een inspiratiecentrum We hebben een aantal partijen gevraagd of er interesse was en al snel werd Nidum gevormd. We kochten het monument in 2019. De renovatie en verbouwing startte in 2020 en in november 2021 hebben we Nidum geopend. In die twee jaar is natuurlijk heel veel gebeurd. Het pand was door de lange leegstand in vervallen staat geraakt. Een grondige renovatie was echt nodig. En doordat het een monument is, zijn er veel regels en wetgevingen waar we ons aan moesten houden. 

Interieurinspiratie in het Arsenaal

De entree heeft een volledig nieuwe uitstraling gekregen, met glas en staal. Het vormt zo een mooi contrast met het monumentale hoofdgebouw. Doordat we vanuit Keijser&Co altijd bezig zijn met inrichting en interieur zagen we al wel voor ons hoe het zou kunnen worden ingericht. De algemene ruimtes zijn, net als onze showroom, ingericht met producten van de partners van Nidum. Zoals meubelen van Keijser&Co, verlichting van BY EVE en vloeren van Your Floor en Caracterr. Ook de bijzondere bladen van Cosentino, de handzeep op de toiletten van Babussu en accessoires uit Nidum Store zie je terug.

In de pantry’s staan de koffiemachines van AEQUINOX met koffie van SMIT&DORLAS. De showroom van Keijser&Co is een groot onderdeel van Nidum. Daar had ik zelf vrij snel ideeën voor. Wij hadden al een showroom in ETC Design Center in Culemborg, dus we wisten hoe we het moesten aanpakken. Het blijft natuurlijk een enorm groot project, in combinatie met alle andere werkzaamheden. Maar we zijn enorm trots op het resultaat dat we samen hebben neergezet.”

Nidum is voor iedereen. Of je nu jong of oud bent, particulier of professional en veel of weinig budget hebt: in ons house of inspiration kun je je altijd laten inspireren. En inspiratie is er genoeg!

Projectinrichting in een monument

De ‘look & feel’ van Nidum is volledig bedacht door Aard en Lonneke. In het gehele proces werkten ze samen met hun partners en andere bedrijven. Al met al een enorm groot project waar de nodige uitdagingen waren. Lonneke: “De grootste uitdaging was waarschijnlijk de enorme renovatie die nodig was en de regels die bij een monument komen kijken. Uiteraard liep bij de verbouwing niet alles vlekkeloos. Ook corona was een spelbreker op sommige punten. Een aantal samenwerkingen ging bijvoorbeeld niet door in verband met de bijbehorende crisis en de grondstoffen die schaarser en duurder werden. Maar we zijn zo positief mogelijk gebleven. De vloeren zijn deels originele vloeren, maar ook veel nieuwe vloeren van onze partners Your Floor (houten vloeren) en Caracterr (gietvloeren). Zij laten met deze vloeren ook hun producten zien, die eveneens moesten aansluiten op het concept. Zo hebben de gietvloeren in de toiletten een glitter, wat de uitstraling direct wat luxer maakt én waardoor een ruimte ook creatiever oogt. De 3D vloer van Your Floor is beter te zien vanaf een hoogte, en daarom past deze perfect bij de monumentale trap van het pand. 

De oppervlakten van Cosentino zijn toegepast in de pantry’s, waarbij het blad doorloopt in de gootsteen en zo één geheel vormt. Bij één van de pantry’s is een unieke messing coating van Veracious op de kastdeuren gebruikt, waardoor deze direct luxe oogt en geen standaard product meer is. In de binnentuin, die is verzorgd door De Overhaag, staan op het terras van restaurant Ovum tuinmeubelen van Borek. Zo combineren we eigenlijk overal een stukje creativiteit met het ervaren van de producten van de partners. Daarom is Nidum eigenlijk ook een beleving, omdat je overal de (bijzondere) toepassingen en mogelijkheden ziet van de partners, waardoor een bezoeker een beter idee krijgt van de producten.” 

Waar oud en nieuw samenkomen

De nieuwe entree is samen met architect Kees Marcelis ontwikkeld. “We hadden al een aantal ideeën en Kees heeft dit voor ons uitgewerkt tot een prachtige combinatie van oud en nieuw – monumentaal en modern,” licht Lonneke toe. “We wilden met de nieuwe entree de grootsheid van het complex laten zien. Door het glas zie je nu bij de ingang al de grote binnentuin en de carrévorm van het complex.

Culinair genieten

Feran Thomassen heeft geholpen bij de routing van het restaurant Ovum. We hebben zelf het interieur verzorgd met de collectie van Keijser&Co, maar hij heeft veel ervaring op dat gebied en zo hebben we samen het eindresultaat gecreëerd. Ook hier zijn de producten van de partners gebruikt, zodat het echt een totaalconcept is dat overal inspireert. Zo is bijvoorbeeld het blad van de bar van Cosentino, de lampen van BY EVE en de wandafwerking van Orac. De spots met luchtverversing zijn van Airspot en de meubelen van Keijser&Co. Restaurant Ovum werd al eerder geopend, in augustus 2021, en heeft enkele maanden later al een vermelding in de Lekker 500 ontvangen, iets waar we enorm trots op zijn!”

Aard en ik reizen graag met de kinderen en bezoeken dan samen bijzondere en inspirerende locaties, waaronder hotels en restaurants, maar ook musea en grote warenhuizen. Zo combineren we ontspanning en inspiratie opdoen voor onder andere Nidum.  

Nidum Boetiekhotel

Maar er komt nog veel meer prachtige inspiratie bij. Het streven is om deze zomer Nidum Boetiekhotel te openen. Ook hier kan elke interieurliefhebber van genieten. Uiteraard kan je er verblijven maar ook een kijkje nemen wanneer er geen gasten zijn. “Ook de 6 hotelkamers worden ingericht met de producten van de partners van Nidum,” legt Lonneke uit. “Elke kamer wordt ingericht door een andere interieurarchitect:  Thomas de Gier, Linda Pol, Kees Marcelis, Feran Thomassen en de ‘zusjes’ van Van der Valk (Famke van Eerd – Heinrichs, Maartje Dias – Heinrichs en Esmee Heinrichs – Joosten). Er was nog een kleine kamer over, die ga ik zelf inrichten met Nathalie van Noordenne. Met de komst van het hotel is de beleving van Nidum écht compleet!”

Exposities in Nidum

Uiteraard is in Nidum ook veel kunst te zien. Zo toonde Micky Hoogendijk haar eerste beeldencollectie bij de opening en nu zijn er nog diverse schilderijen en fotografische kunstwerken van haar te zien. “Ook Wendy Buiter heeft voor Nidum een serie werken gecreëerd, allemaal met het thema Nidum en Ovum – dus eieren, vogels en nesten,” vertelt Lonneke. “Deze en andere van haar werken zijn in het hele pand terug te vinden. In de serre van Nidum hangen de levensgrote medaillons van Carina Wagenaar.

Elke medaillon heeft ontelbaar veel details en  vertelt een verhaal. De realistische beelden van Chris Tap zijn ook te bewonderen, net als diverse werken van Ans de Kruyf. Momenteel exposeren Lucy Besson en Alexander Bobkin in één van de kazematten. Er zijn ook werken van twee Spaanse kunstenaars, via Contempera in Amsterdam. Naast mooie exposities, komen er ook diverse evenementen.”

De monumentale binnentuin leent zich perfect voor mooie events in de lente en zomer! Alle events staan op onze site en delen we uiteraard ook op onze socialmediakanalen.

Interieurinspiratie voor iedereen

Tot slot vragen we Lonneke waar ze Nidum over 5 jaar zien. “Als een locatie waar heel Nederland, maar ook België en Duitsland, een dagje uit voor plant, om een inspirerende dag te beleven. Een omgeving waar men zich thuis voelt en graag naar terugkeert. Wij zeggen altijd: Nidum is voor iedereen. Dus wij hopen dat jong en oud, professional en consument en bekende en onbekende bezoekers ons weten te vinden.”