3x hotel gevelbekleding als eye-catcher

Fletcher Hotel - NYX Hotel - Hotel Jakarta

Het eerste is dat opvalt aan een hotel? De buitenkant! Vaak zie je aan de buitenkant al welke sfeer het hotel heeft aan de binnenkant. De hotel gevelbekleding zegt dan ook veel. Het kan de blikvanger op afstand zijn. Omdat het bijvoorbeeld het kunstzinnige of duurzame karakter moet benadrukken. We lichten 3 hotels uit met opvallende gevelbekleding.

Fletcher Hotel Amsterdam

De hotel gevelbekleding van het Fletcher Hotel in Amsterdam is gemaakt van composiet. Het spraakmakende design is daarom van ver herkenbaar. Het hotel ligt langs de snelweg A2 bij Amsterdam. De buitenkant is voorzien van een cilindrisch en gekromde composieten gevel. Benthem Crouwel Architects ontwierp een 60 meter hoge toren, die door zijn ronde vorm van alle kanten in het oog springt. Daarom is het zowel overdag als ’s nachts een spannend ontwerp. De composiet gevel van het Fletcher Hotel in Amsterdam is een dubbele gevel. Hierbij werkt de glazen buitengevel samen met een constructieve binnengevel. De composiet gevelelementen hebben een beperkt gewicht, maar dragen de glazen schil volledig.

Hotel gevelbekleding composiet | Projectontwerp hotels | Stek Magazine PRO | Interieurvakblad
OpdrachtgeverOctatube
LocatieAmsterdam
Jaar oplevering2013
Oppervlakte2850 m²
MateriaalsoortIsolatieglas, composiet
BijzonderhedenComposiet gevel met RC-waarde 8. Gekromde elementen 7 x 3,5 m, dikte 150 mm. Afwerking buitenzijde middels folie, akoestische demping 45 db. De afstand tussen de twee gevels is ongeveer 800 millimeter, voldoende voor een glazenwassers-installatie

NYX Hotel Madrid

Bij het ontwerp speelde kunst een belangrijk uitgangspunt. De hotel gevelbekleding is dan ook niet standaard. Je ziet aan de buitenkant meteen dat het een artistiek hotel is. De architecten kozen voor de gevelbekleding van Trespa omdat dit materiaal hittebestendig is. Het kan goed tegen extreme temperatuurwisselingen. Dit was een vereiste van de hoteleigenaren. Daarbij moest het ook onderhoudsvriendelijk moest zijn. Het gebruikte gevelmateriaal is Trespa Meteon Lumen New York, uitgevoerd in de kleur Grey.

Hotel gevelbekleding composiet | Projectontwerp hotels | Stek Magazine PRO | Interieurvakblad
ArchitectEstudio de Arquitectura Pulsen
LocatieMadrid
Jaar oplevering2018
MateriaalsoortTrespa® Moteon

Hotel Jakarta Amsterdam

De hotel gevel bekleding van Hotel Jakarta Amsterdam is minstens zo bijzonder als de binnenkant. Het straalt historie uit door het patroon van een VOC-schip in de aluminium gevelpanelen. “In het voortraject zijn we door een aantal gevelbouwers, aannemers en architecten gevraagd om mee te denken in het ontwerp,” vertelt directeur
Peter Moser van VPT Versteeg. “Er passeerden behoorlijk wat uiteenlopende ideeën de revue. Na gunning hebben we in nauwe samenwerking met alle partijen gezocht om in één ronde het tekenwerk met de architect af te kaarten. Hierbij waren de hoofdaannemer M.J. de Nijs en zonen, Scheuten Absoluut Glastechniek en Kingspan Brakel Atmos (glasdak) betrokken. Een grote uitdaging vanwege de unieke ideeën, de hoge eisen aan isolatiewaarde, brandveiligheid én natuurlijk het gestelde budget. Het mooie van deze samenwerking was dat alle partijen hun creativiteit hebben kunnen laten zien. En dat leidt tot iets moois, zo blijkt hier maar weer.”

Hotel gevelbekleding composiet | Projectontwerp hotels | Stek Magazine PRO | Interieurvakblad
ArchitectSeARCH
LocatieAmsterdam
Jaar oplevering2018
Oppervlakte16500 m²
MateriaalsoortAluminium