5 basisingrediënten van een goed restaurant ontwerp

Een belangrijk ingrediënt van een restaurant is natuurlijk de keuken en de menukaart. Maar niet alleen lekker eten en drinken speelt een rol, ook de uitstraling van een restaurant is belangrijk. Bij een restaurant ontwerp zijn er heel wat zaken om rekening mee te houden. We geven je 5 tips.

1. Voor wie is het restaurant ontwerp?

Voordat je enthousiast begint met de kleuren en de meubels, moet je goed in kaart hebben voor wie het restaurant bedoeld is. Wie zijn de gasten en wat verwachten ze van jouw restaurant? Een sterrenrestaurant vraagt om een ander restaurant ontwerp dan een eetcafé. Daarom is het belangrijk om bij het inrichten van jouw restaurant goed na te denken over de wensen van je gasten. Wil je grote groepen ontvangen? Komen er gezinnen met kinderen? Of juist zakelijke gasten? Verwachten de gasten een vijfgangendiner of een snelle lunch? Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden bij een restaurant ontwerp. Zo kun je een kinderhoek inrichten. Of wanneer je regelmatig grote groepen ontvangt, denken aan flexibele oplossingen: lichtgewicht en modulair meubilair. Zo kun je gemakkelijk wisselen. Ook de locatie kan van belang zijn. Aan het strand verwachten gasten iets anders dan wanneer je restaurant in een drukke winkelstraat gesitueerd is.

2. Interieurstijl restaurant

Nu je een duidelijk beeld hebt van je doelroep, kun je bedenken welke stijl past bij jouw restaurant ontwerp. Door het kiezen van een bepaalde stijl geeft je jouw restaurant een eigen identiteit die herkenbaar is. Kies voor een stijl die je gasten maar oo jezelf aanspreekt. Het moet bij je passen om een totaal restaurant concept neer te zetten. Ook de kleding die het personeel draagt hoort namelijk bij de stijl. Informeer of zakelijk, strak of speels. Maak hierin duidelijke keuzes. Maak een aantal moodboards of boards op Pinterest. Tip: Pin niet alleen plaatjes hoe je restaurant ontwerp eruit moet komen te zien maar ook van je beoogde doelgroep. Van het soort eten dat je gaat serveren. Van de kledingstijl die je vindt passen bij de bediening. Zo zie je al snel of alles bij elkaar matcht. De omschrijving van de doelgroep en je verzamelde informatie kunnen ook goed als input dienen als je een projectinrichting professional wil inhuren.

3. Horeca kwaliteit meubilair

Wanneer je de juiste stijl hebt gekozen, is het tijd om het meubilair uit te kiezen. Horeca meubilair moet uiteraard aan andere eisen voldoen dan voor het gebruik in een woning. Het moet er mooi blijven uitzien en bestand zijn tegen vlekken bijvoorbeeld. Stoelen en tafels worden intensief gebruikt. Gemakkelijk schoon te maken is een eerste vereiste. Kies daarom voor water afneembare stoffen of kunstleer. Er zijn enorm veel mogelijkheden als het om stoffering gaat. Het is belangrijk om je hierover goed te laten adviseren. Naast een goed restaurant ontwerp is de keuze voor goede stoelen en banken heel belangrijk. Bedenk hierbij ook weer waar het restaurant voor gebruikt gaat worden. Een lounge gedeelte vergt een ander type stoel dan een vergaderruimte.

4. Lichtplan restaurant ontwerp

De sfeer in een restaurant is onlosmakelijk verbonden aan de beleving van de gasten. Een goed lichtplan moet dan ook onderdeel zijn van het restaurant ontwerp. Maak een onderscheid tussen functioneel licht en sfeerlicht. Vooral boven de tafels maakt de juiste verlichting een groot verschil. De gerechten op tafel zien er smakelijker uit met de juiste belichting en verhoogt de sfeer aan tafel.

5. Sfeer toevoegen

Een ander belangrijk onderdeel van een restaurant ontwerp is de akoestiek in een restaurant. Dit draagt enorm bij aan de sfeer. De juiste vloerbekleding en wandbekleding kunnen hierin een groot verschil maken. Zowel wat akoestiek betreft als wat sfeer betreft. Tip: Denk groot! Heb je een restaurant in een historisch pand? Laat dan een oude foto van het pand uitvergroten tot fotobehang voor een complete muur. Dit heeft veel meer impact dan een aantal kleine foto’s.