Een uniek ‘living building’

QO Hotel Amsterdam

Het QO hotel in Amsterdam staat bekend als één van de meest duurzame hotels van de hoofdstad. Elk innovatief aspect van het QO is ontworpen om een positieve impact op de wereld te creëren en de beleving voor de gasten zo aangenaam mogelijk te maken. Van de bewegende gevel tot de kas op het dak; het QO is een uniek ‘living building’, gevormd naar de natuur en gedreven door vindingrijkheid.

ProjectQO Hotel Amsterdam
LocatieAmstelkwartier, Amsterdam
OpdrachtgeverQO Hotel Amsterdam
Ontwerp en uitvoeringMulderblauw architecten, Paul de Ruiter Architects, TANK, Conran and Partners, Beersnielsen
OmschrijvingDuurzaam hotel ontwerp


Het QO hotel is een levend gebouw met gesloten kringloop waar het metabolisme zo circulair mogelijk is.

Biomimetica staat voor menselijke uitvindingen die de natuur imiteren. Het QO is baanbrekend met het meest geavanceerde en belangrijke biomimetische ontwerp ooit: de transformatie van onze steden en buurten in ecosystemen. Het QO hotel is een levend gebouw met gesloten kringloop waar het metabolisme zo circulair mogelijk is. Er zijn weinig tot geen afvalstromen, want afval dient als grondstof voor nieuwe processen binnen het hotel. Het QO hotel wil niet alleen het milieu zoveel mogelijk sparen, maar wil van hotels duurzame, autonome systemen maken die onderdeel uitmaken van hun omgeving.

Bijzondere samenwerkingen

Om de innovatieve filosofie van het QO hotel tot uitdrukking te brengen, is er samengewerkt met ontwerppartners die pioniers zijn in hun vakgebied. Ongebruikelijk voor een architectuurproject van deze omvang, is dat twee verschillende architecten het QO hebben verwezenlijkt. Mulderblauw architecten is gekozen vanwege hun specialisme in het ontwerpen van hotels en Paul de Ruiter Architects is aan boord gekomen vanwege hun expertise in duurzame architectuur. Ze hebben integraal samengewerkt om één van Europa’s meest duurzame hotels neer te zetten.

Schatten uit de sloop

De materialen die voor de bouw en het interieurontwerp zijn gebruikt, zijn gekozen op hun circulariteit, herkomst en relevantie voor het verhaal en de visie van het QO. Dit is iets wat letterlijk door het hele gebouw terug te De materialen die voor de bouw en het interieurontwerp zijn gebruikt, zijn gekozen op hun circulariteit, herkomst en relevantie voor het verhaal en de visie van het QO. Dit is iets wat letterlijk door het hele gebouw terug te vinden is: een derde van het beton dat is gebruikt voor de bouw van het QO hotel is afkomstig van het iconische oude Shell-gebouw in Amsterdam. Het tapijt is gemaakt van 100% gerecycled garen afkomstig van oude visnetten. Het QO wil daarnaast zoveel mogelijk vrij zijn van materialen met toxische emissies en dus zijn alle elementen, van hout tot behang, hierop geselecteerd.

Interieurdesign QO hotel

Het internationale bedrijf Conran and Partners werd geselecteerd voor het ontwerp van de hotelkamers en het Nederlandse TANK is in de arm genomen voor het ontwerpen van de openbare ruimtes. Het eveneens Nederlandse bureau BeersNielsen is verantwoordelijk voor het lichtontwerp.

Het ontwerp van de kamers van het QO hotel is modern en clean, met veel oog voor details en materialen. In elke kamer staat een roomdivider van koper en glas dat zorgt voor visuele scheiding maar de ruimte niet opdeelt. Een fraai contrast met dit verfijnde design vormen de bakstenen muren van de badkamer, een knipoog naar het belangrijkste bouwmateriaal en een visuele verbinding tussen binnen en buiten. Het gebruik van baksteen verwijst naar het bredere concept van ‘texturele materialiteit’. Overigens zien we meer materialen in hun oorspronkelijke vorm (waaronder natuurlijk eiken en leer) terug in andere designelementen in de kamers.

De kamerinrichting is gericht op maximaal zicht naar buiten vanuit de hele kamer. Zitplaatsen in de vensterbank bieden uitzicht over de stad en de rivier en hebben optimaal daglicht. Dit thema is ook doorgevoerd in de gangen, die aan het eind allemaal van een raam zijn voorzien. Ook hiermee wordt een continue verbinding gelegd tussen binnen- en buitenruimtes voor gasten die zich tussen hun kamer en de openbare ruimtes bewegen.

Eigen kas

De kas op het dak van het gebouw is het perfecte voorbeeld van wat circulariteit in de praktijk kan betekenen. Door het ontwikkelen van een volledig functionerend, zelfvoorzienend en zelfregulerend ecosysteem heeft het QO een actieve benadering van circulariteit tot stand gebracht die doordringt tot elke verdieping van het QO hotel. Er worden groenten, vruchten, kruiden, eetbare bloemen – en zelfs vis – geteeld die gebruikt worden bij Persijn op de begane grond tot helemaal bovenin bij Juniper & Kin. Urban farming en circulaire kassen zijn geen nieuwe concepten, maar ze worden tot op heden beperkt toegepast binnen de hospitality. Door bestaande technieken te verbeteren en nieuwe te ontwikkelen bewijst het QO hotel dat circulariteit en urban farming niet alleen haalbaar zijn, maar ook de toekomst is voor hotels in een stad.

Materialen overzicht
De materialen die voor de bouw en het interieurontwerp zijn gebruikt, zijn gekozen op hun circulariteit, herkomst en relevantie voor het verhaal en de visie van het QO. Het QO wil zoveel mogelijk vrij zijn van materialen met toxische emissies. 

  • Een derde van het beton dat is gebruikt voor de bouw van het QO hotel is afkomstig van het iconische oude Shell-gebouw in Amsterdam
  • Het tapijt is gemaakt van 100% gerecycled garen afkomstig van oude visnetten 
  • De roomdividers die in iedere kamer aanwezig zijn, zijn van koper en glas
  • Het gebruik van baksteen in de badkamers verwijst naar het bredere concept van ‘texturele materialiteit’. 
  • Natuurlijk eiken en leer in andere designelementen in de kamers.

Stek Magazine PRO is lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec odio orci, mollis et rhoncus et, tempus sed dolor. Aenean vel urna vitae ligula cursus molestie.
Ook interessant
Gira