Duurzame projectinrichting: 3 tips

Handige checklist

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Wie start met het inrichten van een showroom, kantoor, bedrijfspand of winkel kan niet meer om duurzaamheid heen. Je kan hierbij denken aan recyclen of hergebruik van meubels en materialen. Op het gebied van duurzame projectinrichting heb je veel mogelijkheden. We geven je 3 tips om op een duurzame manier te starten aan jouw project.

Milieuvriendelijke basis

Wanneer je voor duurzame projectinrichting gaat, moeten alle facetten hierop gericht zijn. Te beginnen bij de keuze voor de vloer. Vaak heeft een project een groot vloeroppervlakte. Hier is dus veel winst te behalen om duurzaamheid als uitgangspunt te nemen. Zo behaal je de meeste milieuwinst door vloerbedekking die lang meegaat. Vloeren van goede kwaliteit gaat tien tot enkele tientallen jaren mee. Eerder vervangen is niet nodig. Let bij de keuze van een leverancier op dat deze de vloer ook weer verwijdert en hergebruikt. Ook heeft een aantal soorten een zoals linoleum of marmoleum een lagere milieu- belasting dan vinyl of tapijt. Het produceren van natuurstenen tegels kost minder energie dan die van keramische tegels en een houten vloer met FSC-keurmerk of Keurhout-logo is minder milieubelastend dan hout zonder een dergelijk keurmerk.

Hergebruik van materialen

Ga je verhuizen met jouw bedrijf? Bekijk dan welke materialen je allemaal mee kunt nemen. Geef je meubels een make-over en ze kunnen nog een paar jaar mee. Maar je kan denken aan kantoormeubels via een veiling en deze zo een tweede leven geven. Het scheelt het een hoop geld en regelmatig komen er unieke designs te koop. Naast recyclen en hergebruik kun je ook kiezen voor stoffen van duurzame materialen en meubels die duurzaam gemaakt zijn.

Tip: Kies niet voor trendkleuren bij de aanschaf van een groot oppervlakte of duurdere inrichting. Breng accenten aan met kleur die je ook weer gemakkelijk aan kan passen. Zo gaat je projectinrichting langer mee en draag je ook bij aan duurzaamheid.

Duurzame projectinrichting bedrijven

Is duurzaamheid een belangrijk speerpunt in de inrichting van jouw kantoorpand, restaurant of hotel? Kies dan ook een projectinrichter of een interieurarchitect die je optimaal kan adviseren. Deze weten welke materialen het beste passen in een milieuvriendelijke aanpak. Een aantal goede voorbeelden van dergelijke duurzame projectbureau’s zijn Pet Projectinrichters, Straxs en Desko.