HVEG Fashion Group

Zowel fashion, kleur als duurzaam moesten meteen zichtbaar zijn.

HVEG Fashion Group, Leusden

Lotte Helmig werkte meer dan 15 jaar als concept ontwerper in de modebranche. De internationale ervaring en het ontwerpen voor uiteenlopende winkelconcepten en beurzen, vormden de basis voor haar eigen onderneming: YourTailorMate (YTM). En met succes want Lotte verzorgde in 2021 maar liefst voor 25 woningen het interior design en heeft inmiddels ook een aantal grote zakelijke projecten op haar naam staan. Van flagshipstore tot een kantoorruimte inrichten. We nemen samen met Lotte een kijkje bij het hoofdkantoor van HVEG Fashion Group. Lotte neemt ons mee in het traject van het eerste contact tot de allerlaatste puntjes op de i bij de oplevering.

Kantoorruimte inrichten | Lotte Helmig | Stek Magazine PRO
OpdrachtgeverHVEG Fashion Group
LocatieLeusden
Design & ProjectmanagementLotte Helmig, yourtailormate.com
Marmoleum vloerForbo Flooring
FotografiePeter Brugmans

Van kantoren maak ik een fijne plek zodat deze voelt als thuis. Warm, kleurrijk en persoonlijk. Voor een statige boardroom moet je niet bij mij zijn.

Lotte Helmig | Your Tailor Mate

De directie van HVEG Fashion Groep stond voor de uitdaging om een pand te transformeren naar enerzijds showrooms voor verschillende merken en anderzijds kantoorruimte. “Belangrijke uitgangspunten waren dat het fashionable is, duurzaam, tijdloos maar wel een beetje spannend,” begint Lotte. “Vanuit mijn retail verleden weet ik dat de showrooms qua kleur voor alle seizoenen moeten zijn. Dus ‘makkelijke’ kleuren die goed staan bij verschillende kleuren kleding. Voor het inrichten van de kantoorruimtes, heb ik met alle afdelingen een meeting georganiseerd. Ik heb gevraagd wat de mensen nodig hebben en wat ze fijn vinden aan de manier hoe ze werkten in het voormalige pand. Dus wat ze graag mee willen nemen in het nieuwe pand. Toen heb ik met de sales managers gesproken over de merken die ze voeren en waar ze voor staan. Vervolgens heb ik brand boeken en hun kledinglijn bekeken en geïnventariseerd wat zij nodig hebben in de showrooms.

Musthaves

Van alle input heb ik een lijst gemaakt van alle ‘musthaves’. Deze wensen heb ik verwerkt in het eerste deel van de ontwerpfase. Deze fase bestaat uit een schetsontwerp van het hele pand, moodboards en een 2D indeling. En een bijbehorende kostenindicatie. Bij de presentatie aan de directie en sales managers was er al bijna een volledig akkoord op het ontwerp. Na afstemming van de definitieve investering voor het totaalproject heb ik aanpassingen verwerkt tot een voorlopig ontwerp, 3D renders en een licht- en materiaalplan gemaakt. Hieruit volgde ook een detail budgetplan.”

Groene vloer

Duurzame oplossingen waren een belangrijk uitgangspunt vanuit de opdrachtgevers. Voor Lotte vormt duurzaamheid altijd een ‘groene’ draad in het ontwerp en in keuzes. Lotte Helmig: “Groen en duurzaam is en waar ik kan probeer ik dit altijd toe te passen. Ik geef ook altijd aan als ik een duurzaam item wil toepassen en wat de voordelen zijn. Als je de wereld op die manier kan helpen dan doe ik dat in de breedste vorm. Een vloer in een project heeft een groot oppervlak dus hier is zeker winst te behalen. Ik heb voor verschillende kleuren Marmoleum van Forbo Flooring gekozen. Marmoleum wordt CO2 neutraal geproduceerd en is gemaakt van volledig natuurlijke grondstoffen, zoals lijnolie, hars, houtmeel, kalk en jute. In Marmoleum Cocoa zijn zelfs afvalschillen van de cacao-industrie verwerkt. Over duurzaam gesproken… Hoe leuk is dat? Alle Marmoleum vloeren zijn 100% afbreekbaar, dus goed voor het milieu. Ik vind ze ook zo mooi door de kleuren en de matte finish. In de entree ligt een prachtige groene vloer die meteen het ‘groene gevoel’ onderstreept. Verder heb ik gekozen voor stoelen met bekleding van pet felt en stoelen met gerecyclede kuipen. Plantenbakken liet ik overspuiten in plaats van nieuwe te kopen. Alle ruimtes zijn voorzien van led verlichting. Deze gaat ook uit als er een tijdje geen activiteit in de ruimte is. Het pand was ook al duurzaam ingericht. Het regenwater wordt opgevangen en naar binnen gebracht waarmee de WC’s dus spoelen met regenwater.”

HVEG fahsion group | Lotte Helmig | Stek Magazine PRO

Het is makkelijk om alleen maar duur design uit te kiezen. Natuurlijk is dat mooi maar sfeer gaat juist om een mix van een aantal speciale designs in combinatie met vintage of items van de goedkopere woonwinkels.

Binnenkomer

De entree is het punt waarmee bezoekers voor het eerst echt kennis maken met je merk. “Zowel fashion, kleur als duurzaam moesten meteen zichtbaar zijn”, legt Lotte uit. “We hebben de receptie in het midden bij binnenkomst geplaatst. Een kleinere receptie in een mooie kleurencombinatie. Hierachter staan open vakkenkasten, ingericht met klossen die we hebben gekregen van de fabrieken waar HVEG alle productie doet. Naast de receptie hebben we groen gespannen naar de derde etage. Een geweldig impact, zorgt voor zuurstof en is ook weer goed voor de akoestiek. Zo is het cirkeltje helemaal rond!”

Kantoorruimte inrichten | Lotte Helmig | Stek Magazine PRO
Kantoorruimte inrichten | Lotte Helmig | Stek Magazine PRO

Het felle geel komt terug in de teksten op de grond, voor de receptie en in de koffiebar op de eerste etage. Mensen moeten zich welkom voelen en ik probeer altijd de vloer en het plafond mee te nemen in het ontwerp. Het is spannend, anders en zorgt voor een glimlach op het gezicht.

Thuis op het werk

Of het thuiswerken blijft of tijdelijk is, zal de toekomst uitwijzen. Wel zien we meer dat kantoren een huiselijke sfeer hebben. Lotte: “Waar ik rekening mee heb gehouden bij de kantoorruimte inrichten is dat je personeel graag naar werk komt, ook al is het maar een halve dag. Een plek waar je je goed voelt, trots om te zijn en die alles heeft om zo prettig mogelijk te werken. Wel hebben we de indelingen van kantoor allemaal flexibel gemaakt.

Kantoorruimte inrichten | Lotte Helmig | Stek Magazine PRO
Kantoorruimte inrichten | Lotte Helmig | Stek Magazine PRO

Flexibel een kantoorruimte inrichten

In totaal zijn er iets van 10 flexplekken en is ervoor gezorgd dat je in de kantine, huisjes en koffiebar ook kan werken. Ik heb vooraf goed nagedacht hoe de ruimtes gebruikt worden. Wie komen er? Komen er ook klanten? Hoe vaak wordt een ruimte gebruikt? Zo is een kantine vooral druk bezet tussen 12.00 en 13.00 uur. Maar de rest van de tijd staat zo’n ruimte veelal leeg. Zonde! Dus als je die inricht met fijne banken, elektra, planten en veel sfeer dan kun je hier ook zitten met klanten en heb je uiteindelijk veel minder vergaderkamers nodig.”

Kantoorruimte inrichten met groen | Lotte Helmig | Stek Magazine PRO

Bewaking van elk detail

Na goedkeuring op het eerste ontwerp en de begroting, duurde de verbouwing slechts 6 maanden. “Dat is echt heel snel,” licht Lotte toe. “Er is geen muur aan de binnenkant blijven staan dus het was een omvangrijk project.” Samen met de aannemer heeft YTM het hele project geleid waarin alle partijen snel en met eigen verantwoordelijkheid hebben gewerkt. Lotte was verantwoordelijk voor de budgetbewaking en de aansturing samen met de aannemer. Zo weet Lotte zeker dat het ontwerp helemaal wordt zoals het moet. Ze omschrijft dat het hele proces van ontwerp tot aan realisatie en afstyling is iets wat YTM doet en hier goed in is. Die taak neemt Lotte heel serieus. “Zo stond ik bovenop een trap toen de vloer werd gelegd,” lacht Lotte. “Ik had hiervoor een speciaal legpatroon ontwikkeld, en wilde exact zien hoe dat werd uitgevoerd. Noem het de controlefreak in mij of gewoon de drive om perfectie te leveren. Die kwaliteit waarderen opdrachtgevers ook in mij. In het begin van de bouw was er elke week een bouwvergadering en na een paar weken om de twee weken. Ook was er natuurlijk een app groep met alle partijen waar fotos, en vragen worden gesteld om snel te schakelen. Lekker veel druk en snelheid, ook daar houd van!”

Wil je weten of deze vloer ook mooi in jouw project past? Upload dan een projectfoto in Forbo’s vloerplanner of kijk op onze producten pagina vloeren