Occhio zet ‘Tohru in de Schreiberei’ in het juiste licht

München, Duitsland

Tohru Nakamura en Marc Uebelherr zochten doelbewust naar iets dat nog niet bestond. Voor hun nieuwe restaurant vonden ze wat zij zochten in de ‘Schreiberei’. De ideale plek voor een buitengewoon concept, zowel culinair als conceptueel. Het was een grote uitdaging voor de architecten van Hildmannwilke uit München. Ze ontwierpen een spannend ruimtelijk concept en, in samenwerking met Occhio, een harmonieuze lichtinstallatie.

Restaurant ontwerp

Via de zogenaamde ‘ladder naar de hemel’ bereikt men de eerste verdieping. Zoals alle muuropeningen, doorgangen en ramen wordt ook deze opening afgesloten met een gordijn van zware stof. Een zowel stilistisch als noodzakelijk element om samen met het tapijt de akoestiek zo aangenaam mogelijk te maken. De twee eetzalen, de ene in een gedurfd oranje en de andere in een rijke smaragdgroene kleur, zijn voorzien van groepen tafels en speciaal ontworpen meubelen.

Occhio lichtplan

Om een zo huiselijk mogelijke sfeer te scheppen, werd voor elke tafelschikking een aparte kleine leefruimte gecreëerd. Het licht valt als een stolp over de tafel. De verlichting is daardoor volledig gericht op de borden. De rest wordt verlicht door een subtiele gloed. De perfect verlichte tafel wordt zo het toneel van het bord waarop het gerecht kunstig wordt geënsceneerd door de Sento sospeso pendel armatuur. Sento sospeso functioneert als een toneellicht. Aan de presentatie van de lekkernijen wordt hiermee extra nadruk gegeven. “Het juiste licht is essentieel voor de sfeer in ons restaurant. Daarom ben ik erg blij dat we hier kunnen rekenen op Occhio, die onze ideeën perfect heeft uitgevoerd,” aldus Tohru Nakamura.

Armaturen in basiskleuren

Alle armaturen werden gekozen in overeenstemming met de basiskleur van de ruimte. Zo werd voor de pendel armaturen in de grote zaal gekozen voor rosé goud en in de aangrenzende zaal voor brons. De spots aan de wanden zijn uniform uitgevoerd in matzwart met telkens bijpassende ringranden. In de sanitaire ruimtes werd gekozen voor de wandspiegelarmatuur Mito sfera.

Zo komen vele cirkels rond in ‘Tohru’. “Wij zijn er trots op dat wij Occhio als partner hebben die vanaf het begin op onze golflengte zat en ons deskundig, creatief en met grote betrokkenheid ondersteunt”, verklaart Marc Uebelherr. “Het gaat immers niet alleen om de verkoop van een product, maar ook om de kwaliteit van de ervaring. Of het nu gaat om lekker eten of goed design en goed licht.”