Kantoor Zuid-Oost | Stek Magazine Pro

Interieurbeplanting zorgt voor groene oase

Incyte Biosciences

“Planten in een interieur hebben een positief effect op mensen,” legt Jelle uit. “Groene planten zuiveren de lucht, houden de luchtvochtigheid op peil, zijn geluiddempend, verhogen het vertrouwen, reduceren stress en stimuleren de arbeidsproductiviteit. Ze verhogen zelfs de creativiteit én kunnen herstel na ziekte bevorderen. Kortom, met planten haal je een dosis gezondheid in huis en kantoor.”

OpdrachtgeverIncyte Biosciences
LocatieAmsterdam Zuid-Oost
Ontwerp en uitvoeringHoogendoorn Projectbeplanting, Barbara Stokkers
OmschrijvingGezondheid door interieurbeplanting staat centraal
FotografieUrban Hippos


Met planten haal je een dosis gezondheid in huis en kantoor.

Expert in interieurbeplanting

Met die insteek begon Jan Hoogendoorn samen met zijn vrouw Conny het bedrijf in 1985, dat inmiddels is overgenomen door zonen Jelle en Hidde. Met een specialisatie in hydrocultuur en creativiteit groeide het bedrijf uit tot expert op het gebied van interieurbeplanting voor grote en kleine ondernemingen. Van ziekenhuizen en overheidsinstellingen tot hotels, restaurants en zelfs het van Gogh Museum. En dus ook Incyte.

Hydrocultuur

“Voor elke klant kiezen we de planten persoonlijk uit in de kas. We werken met meerdere kwekers om zo altijd veel keuze te hebben en de mooiste planten uit te kiezen. We werken voornamelijk op basis van hydrocultuur. De keuze is dan iets beperkter, maar we kunnen nog altijd uit honderden soorten planten kiezen die geschikt zijn voor kantoren. De uiteindelijke keuze maken we op basis van de hoeveelheid daglicht, lichtintensiteit en temperatuur op de plaats waar de plant komt te staan.”


Meestal maken we het ontwerp samen met een onderhoudscontract. Zo zorgen we ervoor dat het groen echt groen blijft.

“Planten op basis van hydrocultuur hebben één keer per maand onderhoud nodig. Het is wel een vak apart, dus je hebt hier wel een bepaalde expertise voor nodig.” Bij goed onderhoud worden de planten met de jaren mee alleen maar mooier. Om die expertise bij het onderhoud te garanderen verzorgt Hoogendoorn Projectbeplanting dit ook zelf. “Meestal maken we het ontwerp samen met een onderhoudscontract. Zo zorgen we ervoor dat het groen echt groen blijft,” aldus Jelle.

Duurzaamheid

Hoewel de planten natuurlijk het zware werk doen, zet de onderneming zich ook op andere manieren in voor duurzaamheid. Er wordt gewerkt met milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen, kunststof plantenbakken van gerecycled materiaal en het afval wordt netjes gescheiden. “Het heeft onze voorkeur om te werken met duurzame materialen en leveranciers die duurzame producten aanbieden. We zoeken steeds naar manieren om zelf ook op een verantwoorde wijze te werken door bijvoorbeeld energiezuinige apparatuur te gebruiken.”

“Incyte wilde heel veel groen in een moderne, informele stijl,” vertelt Jelle. “Met een combinatie van verschillende producten is het resultaat heel speels en tegelijk professioneel geworden.” Ook de medewerkers van het biofarmaceutische bedrijf zijn meer dan tevreden. “We vinden ons groene kantoor ongelooflijk tof geworden!” Aldus de enthousiaste Caroline Hanekamp, Operations Coördinator bij Incyte Biosciences.