Stek Magazine PRO | Forbo

Gezond inrichten scholen en kantoren

Vier tips voor het gezond inrichten van scholen en kantoren

We brengen het grootste deel van de dag in binnenruimtes door. Op het werk, op school of thuis. De kwaliteit van de lucht die we binnen inademen heeft directe invloed op je gezondheid. Wat kun je doen om de luchtkwaliteit in orde te maken? Piet Looijen van Forbo Flooring – expert in vloeroplossingen – deelt vier tips voor het gezond inrichten van bijvoorbeeld scholen en kantoren.

Gezond inrichten criteria

Lucht is bijna overal. We ademen het in en uit, dus hoe gezonder de lucht, hoe gezonder we zelf zijn. Gezond inrichten is alleen niet zo vanzelfsprekend. Zelf vervuilen we de binnenlucht met de lucht die we uitademen en de materialen in de ruimte ‘ademen’ slechte lucht uit. Schoonmaakmiddelen geven bijvoorbeeld vervuilende stoffen af aan de lucht, maar ook printers en luchtverfrissers hebben invloed op de luchtkwaliteit in de binnenruimte in scholen en kantoren.

Chemische stoffen zijn overal

Deze chemische ‘adem’ bestaat uit wat we Vluchtige Organische Stoffen (VOS) noemen. Sommige kunnen op termijn schadelijke gevolgen hebben voor onze gezondheid. Je kunt last krijgen van een licht of zwaar Sick Building Syndrome (SBS) of erger. VOS worden namelijk in verband gebracht met een groot aantal gezondheidsproblemen, van lichte irritatie tot kanker. Daarom is het belangrijk om bij gezond inrichten te zorgen voor goed ventileren, want concentraties van veel soorten VOS zijn binnenshuis vele malen hoger dan buitenshuis. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om gezond inrichten mogelijk te maken.

Stek Magazine PRO | ventileer

Tip 1: Ventileer de hele dag door

Thuis kun je regelmatig goed ventileren door roosters en binnendeuren open te houden, wat zorgt voor een constante luchtstroom. Ook de ramen regelmatig tegen elkaar openzetten helpt om de lucht te verversen. Een kantoor, een school gezond inrichten of bij een openbare binnenruimte als een bibliotheek is dat vaak lastiger. Het verwijderen van VOS kan dan met een goede mechanische ventilatie. Tegelijkertijd loop je de meeste kans om VOS in te ademen in een kantoorgebouw met een mechanisch ventilatiesysteem. Dat zijn veruit de meeste kantoren in Nederland. Wanneer dat systeem is vervuild of niet goed onderhouden, blijven de giftige stoffen in de ruimte circuleren. Laat het ventilatiesysteem daarom iedere twee jaar onderhouden en zorg intussen dat hij regelmatig wordt schoongemaakt, want vieze filters hebben een omgekeerd effect.

Stek Magazine PRO | natuurlijke materialen

Tip 2: Gebruik natuurlijke materialen

Luchtvervuiling in een binnenruimte kun je ook bij de bron aanpakken, door de inrichting van de ruimte aan te passen. Plaats printers op een plek met voldoende luchtstroom en kies bij de inrichting voor meubels, muurverf en vloeren van volledig natuurlijke materialen, zoals linoleum. Deze ademen geen schadelijke stoffen uit, wat de kans op SBS verkleint. Gezond inrichten kan dus op verschillende manieren.

Tip 3: Natuurlijke vloer

De vloer speelt een grote rol in het binnenklimaat van een ruimte. Een Marmoleum vloer is de meeste natuurlijke en hygienische oplossing. Marmoleum kent namelijk geen tot bijna geen emissie van vluchtige organische stoffen (VOS). Hierdoor heb je geen last van microdeeltjes ofwel fijnstof na installatie. Verder is Marmoleum antistatisch omdat het een natuurlijk product betreft, in tegenstelling tot vloeren die van plastic zijn gemaakt. Ook bevat het geen weekmakers, is van nature antibacterieel en schimmelwerend en is de vloer hypoallergeen. 

Gezond inrichten

Tip 4: Ga voor groen

Na het gezond inrichten van de ruimte en het laten leggen van een natuurlijke vloer, kun je de ruimte nog groener maken door voor luchtzuiverende planten te kiezen. Van bepaalde kamerplanten is aangetoond dat ze een belangrijke rol spelen bij de verwijdering van organische chemicaliën uit de binnenlucht. Voorbeelden zijn de sansevieria en de vredeslelie. Met deze finishing touch is de lucht niet alleen schoner, maar ook nog eens zo stijlvol als je het zelf wilt maken.