Bibliotheek getransformeerd tot luxueus design hostel

BOOK1 Design Hostel

Met een compleet nieuw concept kan de Deense hotelketen Brøchner Hotels een nieuwe uitbreiding aan haar portfolio toevoegen: BOOK1 Design Hostel. Architectenstudio Mette Fredskild ontwierp Design Hostel Book1. De opdracht was om een voormalige bibliotheek uit 1934 te verbouwen als hostel. De oorspronkelijke architectuur van de bibliotheek vormde het uitgangspunt en alle unieke elementen zijn bewaard gebleven.

OpdrachtgeverBOOK1 Design Hostel
LocatieAarhus, Denemarken
Opening2021
Ontwerp en uitvoeringMette Fredskild Studio, MT Højgaard, Arkitema, A Site (Morten Hedegaard)
OmschrijvingTransformatie van bibliotheek naar hostel, hybride tussen hotel en hostel, ondersteuning aan lokale ondernemers

Met BOOK1 wil Brøchner Hotels de grenzen van de hostelervaring verleggen en de lat voor de hostelcategorie verhogen. Klassieke hostelelementen zoals slaapzalen, zelfbedieningswasserette en tafeltennistafels worden gecombineerd met luxe hotelelementen zoals privékamers en suites, een sauna en unieke ontwerpen. Hotel BOOK1, wat uiteraard verwijst naar de voormalige bibliotheek, is gericht op de moderne reiziger die op zoek is naar buitengewone ervaringen, kwaliteit en design.

De uitdaging om de bibliotheek te verbouwen tot hostel lag met name in balans tussen oude elementen behouden en de beoogde luxe toevoegen.

Iconische en unieke elementen

Eén van de meest iconische hybride elementen is de ‘pod dorms’. Architectenbureau Mette Fredskild liet zich voor de slaapplaatsen inspireren door de zogenaamde capsulehotels in Japan. De capsule bedden vormen een weerspiegeling van de voormalige boekenplanken in de bibliotheek. De plafondverlichting komt ook overeen met de originele bibliotheek lampen en de originele trappen zijn bewaard gebleven. Daarnaast lijkt het ontwerp van de bar op een klassieke Airstreamer, het ultieme icoon van reizen en de vrijheid om te doen waar je van droomt. Het verwijst naar modern kamperen en een zinvolle manier van reizen, zonder in te leveren aan het comfort van thuis.

“In de briefing voor het ontwerp hebben we benadrukt dat het ontwerp avontuurlijk moet zijn, verrassend maar met het comfort van thuis”, licht opdrachtgever Nickolas Krabbe Bjerg (CEO van Brøchner Hotels) toe. “Tegenwoordig reizen we op basis van behoeften die fluctueren. Van een familievakantie de ene week tot een zakenreis de volgende en misschien een romantisch uitje in het weekend. Als bijgevolg wordt de identificatie met een plaats en het waar voor je geld krijgen van essentieel belang voor de moderne reiziger. Bij BOOK1 spelen we precies daar op in met onze kijk op een hybride tussen hotel en hostel.”

Materialen hotel ontwerp

Een belangrijk onderdeel van de opdracht was de keuze van de materialen. Omdat in hostels veel mensen samenkomen in eenzelfde ruimte is het belangrijk dat er zorgvuldig wordt gelet op hygiëne. Om hier efficiënt mee om te gaan heeft architect Mette Fredskild gekozen voor materialen die makkelijk schoon te houden zijn. Een belangrijk onderdeel was de akoestiek. Omdat de elementen van de oude bibliotheek bewaard en zichtbaar moeten blijven, is gekeken om met materialen de akoestiek te verbeteren. Een voorbeeld hiervan zijn de geluidsisolerende gordijnen. En zo is voor zowel het hygiënische aspect als voor de akoestiek gekozen voor linoleum in alle grote ruimtes.

Uit praktisch oogpunt is voor laminaat gekozen bij de stapelbedden omdat het gemakkelijk schoon te houden is. Juist omdat de slaapvertrekken in veel hotels vaak gehorig zijn werd hier extra aandacht besteed aan oplossingen. Hiervoor is geautomatiseerde verlichting in de slaapvertrekken aangebracht. Dit houdt in dat in de avond de lichten gedimd zijn. “Met gedimd licht hebben gasten over het algemeen automatisch de neiging om zachtjes naar hun bed toe te lopen en dus niet teveel lawaai te maken. De plafondlampen staan ‘s nachts helemaal uit”, licht Nickolas Krabbe Bjerg toe.